Binnenluchtkwaliteit op scholen op basis van CO2

Onder andere door covid-19 is er vernieuwde aandacht voor luchtkwaliteit en ventilatie in het binnenklimaat.

Een van de stoffen waar je binnen last van kan krijgen is CO2. Dit wordt door mensen uitgeademd. Bij hoge concentraties kan je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, verminderde concentratie.
Een hoge concentratie CO2 duidt ook op een slechte ventilatie in het algemeen.

Leuke initiatieven die onlangs zijn ontstaan, zijn bijvoorbeeld “CO-2 stoplichten” die in een schoolklas kan worden opgehangen. Die geeft met een lampje (groen, oranje, rood) aan hoe het staat met de concentratie. Je kan hier volgens mij kant-en-klare kastjes voor kopen.

Je kan ze ook zelf bouwen, zie bijv.:

De sensoren gebruiken over het algemeen het optische meetprincipe: ze meten hoeveel infrarood-licht van een bepaalde frequentie wordt geabsorbeerd door de CO2 in de lucht.

In Rotterdam gaan 40 scholen voorzien worden van o.a. CO2-meters in de klas:

Ik ben benieuwd welke sensoren er in Rotterdam gebruikt worden.

Zie ook : https://www.youtube.com/watch?v=hcPdZlpaRTo

Interessant inderdaad om te weten wat er nou echt gemeten wordt.

Een meter die “equivalent” CO2 meet, bijv. op basis van een elektrochemische sensor die eigenlijk VOCs (volatile organic components) meet, kan nog steeds nuttig zijn als indicatie voor de noodzaak tot ventilatie. Maar het is natuurlijk geen echte CO2 meting.

Via de hackerspace waarin ik actief ben, RevSpace in Leidschendam, is net een project gestart om een open-source “CO2-stoplicht” te maken, die echt CO2 meet en zo betaalbaar is (een paar tientjes) dat het mogelijk wordt om uiteindelijk elk klaslokaal te kunnen voorzien van een CO2-sensor:

http://openramen.nl/