CitieS Health Symposium op 14 juni: De toekomst van burgerwetenschap vormgeven door milieu en gezondheid met elkaar te verbinden”

Goedemorgen iedereen,

Graag attendeer ik jullie op een mooi en gratis evenement op 14 juni (op aangeven van betrokken promovendus Fleur Froeling en coördinator Walter Takens):

Op woensdag 1 juni van 19:30-21:30 is de afsluitende bijeenkomst van het CHARRED project. Zoals jullie weten was dit project onderdeel van een groter EU project CitieS-Health waarbij we in 5 Europese landen samen met burgers maatschappelijk relevant onderzoek wilden doen. In Nederland ging het onderzoek over de effecten van houtrook op de gezondheid, in Slovenië over geluidsoverlast met betrekking tot gezondheid, in Kaunas over de gezondheidseffecten van openbare ruimtes, in Italië over de gezondheidseffecten van industriële vervuiling en in Barcelona over de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging door verkeer. Bij deze wil ik u ook van harte uitnodigen naar het afsluitende CitieS-Health Symposium op 14 juni . Dit symposium zal hybride zijn en wordt in het Engels gegeven. Het thema is “De toekomst van burgerwetenschap vormgeven door milieu en gezondheid met elkaar te verbinden” .

Meer informatie (programma) hier. Registratie is gratis via link.

Heb alleen de ochtend sessie gevolgd. De presentaties (Zoom) zijn opgenomen. Gevraagd is om de slide van de presentaties beschikbaar te stellen. Zie https://citieshealth.eu voor meer EU detail.
Eerste presenatie betrof overzicht van de 5 projecten: Barcelona (luchtkwaliteit en geestelijke gezondheid), Ljubliana (omgevingsgeluid), Lucca (industrievervuiling in een vallei), Kaunus LT (stadsgroen en gezondheid planning), en Amsterdam (sfeerverwarming-houtstook met GGD, RIVM en Longfonds). De uitdagingen: langere termijn betrokkenheid, beschikbare tijd, funding problematiek voor dit soort projecten, zoektocht naar juiste balance wetenschap en citizen science.
Aanbevelingen: neem de tijd, gebruik verschillende methodes, betrek fases (zie plaatje) in de proiject definities. Gebruik tooling (data analyse platform, research protocol, data analyse, acties tav data beschikbaarheid, en data kit): https://citizensciencetoolkit.eu .

RIVM presentaties tav hoe om te gaan met citizen science of beter burgers buiten de project stakeholders van Janneke Elberts. Helaas geven de slides maar een te globale indruk van haar presentatie. Maw probeer de video opname te bekijken (https: nog onbekend). Een aanbevolen presentatie.

1 like

Veel dank voor de uiteenzetting, Teus!