Een eerste blik op Goudse Ohnics resultaten

De Goudse Ohnics pm2.5 sensoren zijn nu een poosje actief, tijd voor een eerste blik op de resultaten tot nog toe.

Eerste indrukken:

  • de meeste sensoren meten in de afgelopen periode ongeveer dezelfde waardes

  • er zijn wel individuele uitschieters, niet altijd dezelfde ,al komt de groene ( 4203 )wel vaak bovenin voor

  • Er worden significant hogere waardes gemeten dan in het meest nabij gelegen officiële RIVM luchtmeetstation in Cabauw. Waar zou dit aan kunnen liggen ?

  • De piek op in de nacht van 15 op 16 mei ontbreekt in de Cabauw meetwaardes, misschien wil men daar eerst verifiëren of deze piekwaardes wel correct waren.

De gebruikte in de grafiek waardes zijn :

Terzijdes
De gecorrigeerde NLluchtmeetnet waardes van April 2025 waren ten tijde van dit schrijven nog niet beschikbaar op Luchtmeetnet dataset

De ruwe Samen Meten - Dataportaal pm2.5 waardes van de Goudse Ohnics metingen zijn daar afgerond op hele getallen.

De waardes van de ohnics ruwe data in https://api-samenmeten.rivm.nl/v1.0/ geven weliswaar decimalen, maar alleen uurwaardes (gemiddeld van alle frequentere Ohnics metingen)

Toekomst
Binnenkort hoop ik gebruik te maken van een Ohnics api waarin er geen afrondingen zijn en van de volledige langerre periode RIVM metingen in Actueel-jaar.

In juni komt er een volgende batch sensoren en zal het Goudse netwerk fijnmaziger zijn.

2 likes

Voor het meetnet in Lent hebben we een sensor vlakbij een bam 1020 van het RIVM hangen. Met de vastgestelde waarden van het RIVM komen we op (2021 + 2022 daggemiddelden) rivm = 0,8xOhnics + 1.5. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de BAM 1020 niet erg nauwkeurig is bij lage pm2.5 waarden.

Volgens mij wordt de Ohnics vrijveel toegepast in Zuid Limburg. Omgevings Dienst Zuid Limburg heeft daar de hand in alsmede hebben ze enkele BAM1020 in hun meetarsenaal staan en ook vergelijkingstests gedaan. Tijd om data uit te wisselen?