Na een paar drukkende dagen was er in de nacht van vrijdag 13 op zterdag 14 een stevige regenbui met onweer in Gouda. Je ziet in onderstaande grafiek wat voor effect dit had op de PM2.5 fijnstof concentratie, zoals gemeten door de Ohnics sensoren in Gouda.
Alle sensoren zijn over elkaar heen geplot, zodat de dikke lijn die waardes bevat die het meest voorkomen.
Tijdens de regenbui zie je voor alle sensoren tegelijk een steile daling van ongeveer 19ug/m3 naar ongeveer 5 ug/m3 :
Mijn vraag is wel: wat was de luchtvochtigheid? Waarschijnlijk was die hoog waardoor in het algemeen de PM2.5 dan stijgt. De Ohnics maakt de te meten luchtstroom ‘droog’!! Wat de de correlatie met andere DIY meetstations?
Er is nauwelijks verschil tussen de diverse Leidse lokaties. Vraag: is dit fenomeen ook op heel andere lokatie te zien?
Het leuke van die Ohnics meters is dat ze zo frequent meten (1x per minuut) en dat je dus nauwkeurig tijdstippen kunt bepalen wanneer er sprongen plaatsvinden. Als we de sprong uitvergroten krijg je:
Helaas is zijn de RIVM Cabauw meetwaardes van 13 op 14 juni niet beschikbaar.
Maar als je alles uitmiddelt over een uur, is de sprong zowiso veel minder duidelijk.
Bij Ohnics luchtdruk, temperatuur en vochtigheid zien we ook snelle veranderingen:
Op basis van deze plaatjes denk ik te kunnen stellen dat de regenbui de pm2.5 uit de lucht gewassen heeft en dat het mogelijke effect dat jij schetst, een stijgende pm2.5 sensormeting, ivm stijgende luchtvochtigheid, hier niet optreedt.
De Goudse Ohnics PM2.5 fijnstofwaardes zijn inderdaad totnogtoe tamelijk uniform. Je ziet wel zo nu en dan locale uitschieters. Maar dat is dan bv een (geidentificeerde) kleine lokale brand.
Er is totnogtoe niet een enkele sensor die structureel de max of de min pm2.5 uitschieter is.
De komende maand worden meer Ohnics in Gouda bijgeplaatst.
Ik ben benieuwd of we lokale bronnen (A12 ?) kunnen onderscheiden.
De eerste resultaten van Delft (waar men al langer aan de gang is, zo’n 9 maanden) duiden op een meetbaar verschil van orde grootte 4ug/m3 tussen twee locties (industrie en snelweg) en Delftse achtergrond. Marvin heeft de details.
Voor nu is mijn conclusie dat zo’n regenbuitje meer goed dan kwaad doet.
Hoe kom je aan een fijnstofmeter?
Hier is niet een eenvoudig antwoord op te geven. Zie bijv een soort meetstation warenonderzoek ( Low-Cost Stations een warenonderzoek – V1.1) dat gedaan is door Burgerwetenschappers Land van Cuijk eind vorig jaar. Conclusie: gebruik niet een meter die voor binnenshuis bedoeld is en let op welke sensoren er inzitten en hoe de gegevens beschikbaar gesteld worden.
Het identiceren van bronnen is heel lastig, wij zijn in Lent al meer dan 3 jaar met het onderwerp bezig (zie ook https://www.cscnijmegen.nl/wp-content/uploads/2025/02/MScThesis_MarnicBaars-compressed-L.pdf) . Zo zou je aan 2 kanten van de weg moeten meten en rekening moeten houden met windrichting en windsnelheid. Een kortdurend experiment met een sensor op enkele meters van de weg en op 20 meter gaf een klein verschil in (primair) fijnstof (paragraaf 3.2 http://smartemission.ruhosting.nl/wordpress/wp-content/uploads/2022/05/Eindverslag-Veldexperiment-Lent-project-Smart-Emission-2_v12.pdf). Verkeer geeft naast primair fijnstof (remmen en banden) vooral precursors voor secundair fijnstof. Afhankelijk van de concentratie vormen deze stoffen, onder bepaalde meteorologische condities, fijnstof (is een reversibel proces), dat gebeurt is niet noodzakelijkerwijs op dezelfde plek. Heb je een beschrijving van de methode die in Delft gebruikt is?