De Engelse kunstenaar Robin Price en milieuwetenschapper prof. Francis Pope hebben samen met het Citizen Sciences Lab een geweldig project waarbij zij fijnstof in de lucht in beeld brengen met een lichtjespaal, die aan de hand van de hoeveelheid fijnstof gaat knipperen. Zie hier geweldige voorbeelden van hun werk:
^Je moet hier echt even op klikken want ik mag de foto’s hier niet los delen ivm auteursrecht!
Jikke, Sylke en Emma hebben met Hollandse Luchten zo’n lichtjespaal gemaakt tijdens de workshop van het Citizen Sciences Lab op Koppelting met Marin Visscher en Margaret Gold. Nu kunnen we eigen foto’s maken! Op 16 september is een expositie in Leiden, tijdens “de nacht van de ontdekkingen”, waarbij de beste foto’s meedoen in een expositie. Ook kunnen we de foto’s gebruiken om echt in beeld te brengen wat de luchtkwaliteit op bepaalde plekken in onze meetgroepen is! Je kan je voorstellen dat dit ook goed beeldmateriaal is voor de krant of in andere media.
Wil je meedoen en een avond de lichtpaal met draagbare sensor lenen om foto’s te maken? Laat dat dan weten aan je contactpersoon van Hollandse Luchten voor 28 augustus! Dan kunnen wij een schema maken om hem uit te lenen.
Echter, als we willen weten wat de luchtkwaliteit in de Wijk aan Zee is, kunnen we gewoon de meetstations van luchtmeetnet gebruiken. De GGD geeft een perioderapportage van de resultaten in the Ijmond.
We kunnen zeker een mooie foto maken, maar we kunnen er geen conclusies uit trekken - op de voorbeeldfoto’s zien we veel of weinig fijnstof op de schermen, maar we hebben geen idee of dat niveau gezond of ongezond is. Ook over de bron kunnen we geen conclusies trekken (fijstof kan vele kilometers vliegen).
Ja dat klopt helemaal. De foto’s zijn niet bedoeld als officiële meting. Het doel is om te verbeelden hoeveel fijnstofdeeltjes er in de lucht zitten en om meer mensen te interesseren in de sensordata of in Hollandse Luchten. Ook kunnen de foto’s bijvoorbeeld worden gebruikt bij een artikel in de krant of een oproep voor een data analyse bijeenkomst. Een foto van een sensor of een grafiek is soms niet zo aansprekend.
De foto’s zouden de sensordata naar mijn idee versterken!
Leuk initiatief! Ik ben zelf ook met zoiets bezig (veeel simpeler natuurlijk) maar ik ben op zoek naar live data van PM 2.5 waarden. En die heb ik nog niet gevonden. De API van api-samenmeten.rivm.nl geeft data die een uur oud is. Waar hebben Jikke, Sylke en Emma hun data vandaan?
Hoi Leon, de kit is ontwikkeld n.a.v. dit project: Air of the Anthropocene. De PM2.5 data wordt live gemeten met (volgens mij?!) een Nova Fitness SD2011, en de kit vertaalt dus ook live deze data via een Raspberry PI & Arduino naar lichtsignalen. Hoe hoger de PM2.5 waarden, hoe meer lichtsignalen er naar de LED-strip gestuurd worden. Het Citizen Science Lab heeft deze toolkit samen met de kunstenaar ontwikkeld! @Margaret hebben jullie al ergens gedocumenteerd staan welke materialen er gebruikt worden en hoe de kit precies werkt?
Zijn er intussen meer fotos gemaakt met je kit Annabel en Jikke? Wij make maandag de foto selectie voor onze Tentoonstelling bij de Nacht van Ontdekkingen!
Hoi Margaret, We vinden het heel jammer, maar het is niet gelukt voor de deadline! We gaan zelf nog wel extra foto’s nemen, en zullen deze ook met jullie delen!