Illegale bewoner van Sensirion SPS30 ontdekt

De meetkit monitor software sloeg alarm toen die ontdekte dat de fijnstof-sensor (Sensirion SPS30) rare waarden aangaf (of langdurig heel laag of heel hoog). Je vermoed dat de ingebouwde fan van de sensor aan zijn einde is. Ondanks dat alle lucht gaten van de meetkit voorzien zijn van horregaas en ondanks dat itt Nova of Plantower de luchtgaten van de sensor zelf maar heel kleine openingen hebben waar geen insekt doorheen kan bleken er twee spinnen onderdak in de sensor gevonden te hebben. Zie foto.


Na uitwijzing van de bewoners is de Sensirion weer terugezet in de meetkit. Een weekje getest naast een andere Sensirion en vervolgens weer operationeel verklaard.
De Sensirion kent de mogelijkheid om zichzelf regelmatig ‘schoon’ te blazen. Dat heeft dus onvoldoende geholpen. Maar ja Nova, Plantower of Sensirion of een temp/RH meters zijn eigenlijk niet ontwikkeld voor toepassingen buitenshuis. Kortom extra bewaking van de sensoren en gebruik maken van schoonblaas functies en/of even opwarmen van de RH sensor en monitoring van de operaties helpen wel maar zijn niet afdoende. Overigens de Plantower PMSx003 heeft een speciale ‘slede’ om de luchttoevoer makkelijk schoon te maken. Wat niet wil zeggen dat de Plantower daarom beter is. Of de Nova met zijn speciale inlaat met een gaasdopje ook weer beter is.

1 like

Ben ook benieuwd hoe de sensoren de natte (en straks koude?) periode gaan overleven, en in hoeverre het gevolgen heeft voor de nauwkeurigheid.