Het burgerwetenschapsproject “Luchtkwaliteit in Beeld,” geïnitieerd door het Citizen Science Lab van Universiteit Leiden (in partnerschap met University of Birmingham), betrekt mensen bij discussies over het verbeteren van de luchtkwaliteit in je eigen omgeving, door het zichtbaar maken van luchtvervuiling metingen op de foto.
Veel mensen maken al een actief bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door luchtkwaliteitsgegevens te verzamelen en te analyseren via sensoren die thuis worden opgehangen (zowel binnen als buiten), om meer inzichten te krijgen over vervuilende stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide en ozon. Maar vaak is het contextuele informatie missend, en het is net altijd even makkelijk om informatie uit een grafiek te halen. En het simpelweg verzamelen van data leidt niet noodzakelijkerwijs tot lokale acties om de luchtkwaliteit te verbeteren, ook al is dit voor veel mensen een urgent gezondheidsprobleem.
Door deze data op de foto te zetten, via onze fotographie techniek, streven wij naar een dieper begrip van de luchtkwaliteit in verschillende wijken en hoe deze wordt beïnvloed door factoren zoals verkeer, industriële activiteiten en weeromstandigheden. Door wijkbewoners te betrekken bij ‘Foto Expedities’ met onze ‘Pollution Painter’ en ‘Digital Pollution Painter’ kits, hopen we diepere gesprekken aan te moedigen over lokale bronnen van luchtvervuiling en acties die kunnen worden ondernomen om deze vervuiling te verminderen.
Het visualiseren van de meting van fijnstof op een exacte locatie, op een exact moment in de tijd, brengt een ‘Storytelling’ element in de discussie, en stelt degenen die de locatie voor de foto kiezen in staat om de discussieagenda te bepalen. Op deze manier hoopt het Citizen Science Lab niet alleen bewustzijn te creëren over milieu- en gezondheidsproblemen, maar ook concrete data te leveren die beleidsmakers kunnen gebruiken om gerichte maatregelen te treffen.
“Luchtkwaliteit in Beeld” versterkt de samenwerking tussen wetenschappers en de gemeenschap, en benadrukt het belang van collectieve inspanningen om een gezondere leefomgeving te creëren. Dit project laat zien hoe burgerwetenschap kan bijdragen aan tastbare veranderingen en het welzijn van de samenleving kan bevorderen.