Over calibratie fijnstof sensoren

De meer betaalbare fijnstof sensoren bijv die van Nova, Plantower en Senserion zijn gebaseerd op het tellen van deeltjes mbv meestal een laser scatter techniek: het zijn ‘deeltjes tellers’. Enkele van deze fijnstof sensoren geven niet alleen de fabrieksmatige omrekening naar gemeten gewicht weer maar ook de tellingen, de zg ‘bins’. Wil je de fijnstof metingen vergelijken met een referentie meting bijv BAM1020 dan kan dat alleen via het gewicht van de deeltjes per oplopende groottes. De deeltjes tellingen en dus ook de omrekening naar gewichten per grootte, zijn onder invloed van luchtvochtigheid, temperatuur, en in mindere mate van andere omstandigheden (bijv. zout). Bijv de fijnstof sensoren overdrijven hun gewichtsmeting tav een rel. vochtigheid groter als 60% aanzienlijk. Bovendien zijn de fijnstof sensoren bedoeld voor gebruik binnenshuis met RH < 50% gewoonlijk. De fabrikant heeft haar omrekening hierop afgesteld…
De fijnstof meetwaarden hebben helaas geen lineaire correctie tov de referentie meting. De correctie onderling lijkt wel lineair te zijn. Ook is de correctie zeer afhankelijk van de locatie. Om tot een beter inzicht te komen heeft een statistiek afstudeerder op initiatief van RIVM en twee burger initiatieven (Visibilis Scapeler en Behoud de Parel) een afstudeer scriptie geschreven. Zie thesis van Ludovico over onzekerheden van sensormetingen.

Vanaf 12 mei 2021 worden de fijnstof (massa) waarden (grafieken en LKI kleuring markers op de kaart) gecorrigeerd om verschil tussen de fijnstof meetwaarden tussen de fabrikanten op te heffen. De correcties zijn gebaseerd op een verzameling van meetingen met drie fijnstofsensoren (Nova, Plantower en Sensirion) en de BAM1020 op de lokatie Vredepeel. Aangezien er een heterogene type fijnstof sensoren toegepast worden is de correctie noodzakelijk. De correctie wordt alleen toegepast als uit regressie berekeningen blijkt dat de lineaire afwijking te corrigeren valt met een waarschijnlijkheid van groter als 60% (R2 > 0.6). Correctie heeft blijkbaar zin: Plantower overdrijft enorm in zijn waarden weergave voor massa metingen. PM2.5 is beter te corrigeren als PM10 met name tav BAM1020. Maar tav BAM1020 is de waarschijnlijkheid van de correctie beneden de 60%.

Een gehoorde stelling tav verschil fijnstof sensoren van verschillende fabrikanten is:
De Nova SD011 doet het beter tav PM10 massa metingen als bijv Plantower of Sensirion.

Uit de regressie berekeningen opgemaakt uit een half jaar meten op lokatie Vredepeel met drie verschillende fijnstofsensoren kan ik hier geen onderbouwing van vinden.
Vraag: wie wel?
Het gevolg van de stelling is namelijk: pas in een meetkit ook een tweede Nova sensor toe voor de PM10 metingen. Dit geeft extra kosten, extra energiebehoefte (solar uitgeruste meetkits). en extra complexiteit. Anders gezegd: ik zie niet dat de Nova fijnstof tav PM10 metingen het aanzienlijk beter doet als de andere twee. Bovendien tav invloed op gezondheids risico gaat de focus steeds meer richting PM2.5 metingen (en nog niet richting PM1?).

1 like