Een nieuw rivm rapport, goed leesbaar; uit de abstract:
Het RIVM adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) nu de criteria van de Stookwijzer te herzien. Met de nieuwe criteria kan de overlast door houtrook minder worden wanneer mensen zich bij code rood aan het advies houden om niet te stoken.
De nieuwe criteria zijn onderbouwd met informatie van ruim 5.000 meldingen van overlast door houtrook tussen 2020 en 2022…
…
Op basis van de voorgestelde criteria zal vaker een code geel en een code rood worden gegeven. Code oranje zal met de nieuwe criteria veel minder voorkomen dan nu.
Wat zaken die mij opvielen
-
Het aantal overlastmeldingen correleert met wind, maar lijkt niet te correleren met een slechtere luchtkwaliteit; wellicht gaan melders alleen af op geur ?
-
In grote steden zijn er weinig overlastmeldingen ?
-
Als er 's ochtends een alarm voor 's avonds wordt voorspeld, dan is dit achteraf erg vaak terecht, we zijn dus op de goede weg met voorspellen !
-
Adviezen zijn gericht op duidelijke communicatie, Windkracht (Beaufort) is meer ingeburgerd, makkelijker in de communicatie dan windsnelheid (m/s); windkracht is makkelijker uit te leggen dan de “ventilatiefactor”.
In het rapport wordt de LuchtKwaliteitIndex LKI, genoemd, deze staat hier beschreven : https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2014-0050.pdf
Ik ben benieuwd wat het ministerie met de adviezen gaat doen, en of in het stookseizoen van de herfst/winter 2024 met een hernieuwde stookwijzer operationeel zal zijn.