LV2 verrichtte ook in de afgelopen periode metingen met Palmesbuisjes in Voorburg-West en metingen met fijnstofmeters in de hele gemeente.
In het hierbij ingesloten voortgangsrapport rapporteren wij uitgebreid over metingen met fijnstofsensoren in Leidschendam tijdens en na de brand op 2 November op Forepark. Wij vergelijken in dit rapport de vervuiling bij deze brand met de vervuiling tijdens Oud en Nieuw.
Wij verwachten in november meetstations te kunnen plaatsen in Stompwijk – een voor ons interessante locatie met een andere luchtkwaliteitsproblematiek dan in de rest van de gemeente.
Discussies met gemeenteraadsleden en wethouders gingen door. Na wethouder Belt (duurzaamheid) hebben we nu ook met wethouder Keus (mobiliteit) kunnen spreken.
Twee belangrijke publicaties verschenen in oktober – ook daar besteden we aandacht aan. De eerste is over maatregelen houtstook, de tweede over EU Normen
Dat discussies met gemeenteraadsleden en wethouders moeilijk cq vrijwel niet goed verlopen komt hier in Limburg voor. Zie bijv een verslag van een recent treffen in de raadsvergadering van gem. Horst aan de Maas waar we via een notitie en voortgangsrapportage aan de bel trokken: Zie een verslag van vorige week dinsdag. Het is een veelvoorkomend verhaal: er zijn meetgegevens, er is een SLA ondertekent en dan de vraag aan de politiek en beleidsmakers: “Wat nu?”. Elk raadslid en college lid hebben nu een (groen) stofdoekje gekregen.
Gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo.
Inderdaad - gemeentes zien niet altijd de prioriteit (understatement). Wij (LV2) proberen het te ondervangen door aan te geven wat voor maatregelen er getroffen kunnen worden. Gemeenteraadsleden zijn er blij mee dat concrete voorstellen worden gedaan. Onze problematiek is wel wat anders dan de problematiek in de Peel, en ingrijpen van overheid blijft moeilijk als de overheid (het Rijk) zelf geen grenzen durft te stellen.