Zichtbaar Stookwijzeradvies

We hebben tegenwoordig een stookwijzer advies, dat advies kun je zelf actief inzien op de website: Stookwijzer | Atlas Leefomgeving of je kunt een alert krijgen op de app.
Het zou zomaar kunen dat mensen die zich op deze alerts abonneren zowieso al geinteresseerd zijn in luchtkwaliteit,en dat je juist mensen wil bereiken die zich niet geabonneerd hebben of niet van het bestaan van de website weten.

In de openbare ruimte, waar met de nieuwe omgevingswet ook eerste stappen naar handhaving genomen kunnen worden, hoe ziet een argeloze voorbijganger dat je nu beter niet kunt stoken ?

Een voorbeeld van zo’n openbare informatievoorziening is het Rotterdamse project:
Als de Bomen Konden Praten - Stadslab-Luchtkwaliteit , waarin oa luchtkwaliteits waardes gecommuniceerd worden.
Een andere mooi middel is de stofananas in de vensterbank , die van kleur verandert als de PM25 waardes veranderen. Oorspronkelijke idee: https://www.stoflamp.nl/ , verder doorontwikkeld door Bertrik Sikken.

Van stofananas is het een kleine stap naar stookwijzer kleurenlicht, bv een kleurenzuil buiten bij het stadhuis.
Toevallig kwam ik erachter dat er, behalve de website (Stookwijzer | Atlas Leefomgeving) voor menselijke muisbedieners en app op de mobiele telefoon, wel degelijk een api voor de stookwijzer bestaat, die calls vanuit een computer het resultaat van het stookadvies doorgeeft, zie: Stookwijzer - Home Assistant

Homeassistant heeft op de WebMappingService onder https://data.rivm.nl/geo/alo/wms? een mooie plugin van gemaakt.

Als je de sourcecode op github bekijkt, zie je dat je de gebruikte url ook zelf direct kunt aanroepen
Homeassistant gebruikt deze api met rijksdriehoekscoordinaten (dan moet je die wel eerst berekenen uit lon lat waardes van je point of interest ).
Waarom ze niet gewoon lat lon gebruiken is mij niet duidelijk want dat kan ook, zie:
https://data.rivm.nl/geo/wms?request=GetCapabilities

De waardes die we, met een enkele call naar bovengenoemde WebMappingService, ophalen zijn:
actueel stookadvies, advies nabije toekomst (geel,oranje rood) en de huidige lki_pm25 en windkracht

Nemen we ons favoriete station Cabauw: latitude=51.974489&longitude=4.923301

We definieren daar boundarybox omheen, nemen die op als parameter, en doen de call naar de (nogal lange) url:

curl ‘https://data.rivm.nl/geo/alo/wms?service=WMS&SERVICE=WMS&VERSION=1.3.0&REQUEST=GetFeatureInfo&QUERY_LAYERS=stookwijzer_v2&LAYERS=stookwijzer_v2&info_format=application/json&feature_count=2&I=0&J=0&WIDTH=1&HEIGHT=1&CRS=CRS:84&BBOX=4.923300,51.974488,4.923301,51.974489

Dit geeft een json resultaat, met daarin het huidige stookadvieswaarde in advies_0, met 0=geel, 1=oranje, 2=rood. een een voorspelling 6, 12 en 18 uur verder.

Voor de toepassing in de kleurenananas met een iot esp8266 microprocessor heb ik de call naar de WMS service aan de praatgekregen: een par kleine hobbels waren :

  1. https ipv http (zijn ook weer goeie libraries voor)
  2. Het json resultaat is nogal groot omdat er ook nog allerlei geo data in zit, daarom character per character streamen

Wat nog wel wat creativiteit vergt is hoe je aan de buitenkant ziet of het een fijnstof-ananas is, of een stookwijzer-ananas ?
Misschien voor de stookwijzer een van kleuren veranderend verkeersbord met haardvuur ?
Of een standaard rijtje met aparte lichtbronnen ?

Het stookwijzerananas prototype is inmiddels life in beta-test !!!
Misschien wel een demo op de Utrechts Citizen science dag, CS-NL 3e Netwerkdag Tickets, di, 14 jan. 2025 om 09:30 | Eventbrite

De stookwijzer en stookananas worden uiteindelijk,na uitgebreid testen, gemerged in een enkele source code , met configuratie mogelijkheid welke van de twee functionaliteiten actief is.
De software sources komen (jan 2025) op de openbare github in de huidige stofananas boom : GitHub - bertrik/stofananas: A light that indicates (by colour) the particulate matter concentration of the nearest sensor.community particulate matter sensor