Er is een nieuwe versie van de Samen Analyseren Tool in de maak, deze willen we graag met jou testen. Zie hieronder welke aanpassingen er zijn en hoe je mee kunt doen als tester.
Aanpassingen en insteek van de vernieuwing
De insteek van deze vernieuwde versie is het gebruikersgemak verhogen door de wachttijd van het opvragen van de gegevens te verkorten. De eerste keer dat iemand de geselecteerde gegevens opvraagt, kan dat nog steeds wat langer duren. Maar in de vernieuwde versie blijft het proces op de achtergrond draaien, waardoor je de app kan afsluiten en gerust na een uur of de volgende dag terug kunt komen. Vervolgens staat de data klaar en is ook voor elke volgende gebruiker snel beschikbaar.
De andere verbetering is niet zichtbaar voor de gebruikers, maar wel essentieel voor het delen en samenwerken aan de tool. We hebben het geheel modulair opgezet, wat inhoudt dat elk deel een afzonderlijke bouwsteen is. Zo kunnen ontwikkelaars relatief eenvoudig nieuwe dingen toevoegen of bestaande aanpassen. Mocht je interesse hebben om zelf aanpassingen en verbeteringen uit te voeren aan de tool, dan kunt de code vinden op github: GitHub - rivm-syso/Analyse-Together: A tool for analysis of air quality data, measured by low cost sensors.
De laatste aanpassing die ik hier wil noemen is de meertaligheid van de tool. We hebben nu ook een Engelse tekst geïntroduceerd. We werken samen met SensorCommunity en willen graag de tool ook beschikbaar stellen voor internationale gebruikers. De combinatie met de open code en de modulaire opzet geeft internationale gebruikers de kans om (delen van) de tool voor hun situatie toepasbaar te maken.
Testen en feedback
Voor we de tool met de hele SamenMeten-community gaan delen, willen we deze graag laten testen door jou. Kun je komende tijd de tool eens bekijken en testen? Hoe je het wilt testen is aan jou. Welke toepassing wil je met de tool uitvoeren en wat helpt jou daarbij? Ook voor jou de vraag of je naar het geheel wilt kijken, zoals: begrijp ik wat er met deze tekst bedoeld wordt? En of de tool duidelijk en overzichtelijk is. De feedback ontvangen we graag via het SamenMeten-forum. Hier kunnen we de verschillende opmerkingen centreren en kun je ook zien of anderen tegen hetzelfde probleem aanlopen. Fouten in de tool gaan we oplossen, goede ideeën en suggesties bekijken we per casus.
Praktische info:
Wat? Uitproberen en testen van de tool: Wat valt je op? Waarvoor wil je de tool gebruiken? Kun je daar de tool voor gebruiken? Welke dingen zijn onduidelijk of mis je?
Hoe? De feedback ontvangen we graag via het SamenMeten-forum (https://forum.samenmeten.nl/), hier dus.
Waar? datalabs.samenmeten.nl
Wanneer? Tot 11 april 2023
Een enorme vooruitgang! Complimenten.
Opmerking tav gemeentes: een lange lijst echter ik zocht de gemeente Land van Cuijk. Kon de gemeente niet vinden. Kan zijn omdat de gemeente pas een jaar bestaat.
Zijn nog niet alle visualisatie keuzes beschikbaar (ze reageerden niet).
Is het mogelijk groepen samen te stellen uit enkele gemeentes?
Mogelijk zijn er meetkits niet actief in de periode. Deze wel op de kaart heel subtiel laten zien? De visualisatie wordt soms ook gebruikt om te kijken welke meetkits problemen hebben met ‘de stekker in het stopkontakt’.
Al bekende issues en mogelijke enhancements staan op Issues · rivm-syso/Analyse-Together · GitHub
Kijk daar eerst voordat je gaat testen, maar doe de logging van zelf gevonden problemen/uitbreiding hier op SamenMetenForum als antwoord op Elma’s log.
NB er zijn momenteel maximaal 5 opeenvolgende antwoorden van dezelfde originator mogelijk op eenzelfde blog, dus dan maar meerdere issues in een antwoord.
nr: WT01 Suggestie voor enhancement: “data beschikbaar van 28 van de 66 stations” ; ik vind deze melding wat verwarrend.
Voor de geselecteerde tijdsperiode is het niet relevant dat er in een ver verleden andere stations actief waren, (maar niet in deze periode). “Er is data beschikbaar van 28 stations” lijkt me duidelijker.
nr: WT03 Suggestie voor enhancement:
Bij de tijdreeks een beschrijving van wat de definitie van de roze band rond de gemiddelde meetwaardes is (een sigma, 3 sigma’s ?)
nr: WT04 Bug: De engelse text is op verschillende plaatsen nog niet ingevuld, zie bv bij concentratieroos:
nr: WT05 Enhancement: Als ik gemeente Gouda kies, dan kan ik niet alle officiele NL stations kiezen die ik zou willen (bv Den Haag, Rotterdam).
Verder worden de NL stations met kleur zwart geplot, waardoor onderling onderscheid niet mogelijk is.
nr: WT06 Bug: De datacapture percentages van de NL stations kunnen hoger dan 100% zijn. Wellicht worden waardes niet uniek geinsert. Ik weet niet of dit ook bij citizen science stations mogelijk is
nr: WT07 Enhancement: een enkele uitschieter vertekent het beeld. Ok dan zou je dat station kunnen deselecteren, maar hoe weet je welk station dit is ?
Dank je voor de feedback en de duidelijke suggesties! Bij WT02 ben ik benieuwd welke gemeente/periode/selectie je hebt gemaakt.
Na deze week bekijken we alle suggesties en ideeen en maken een prioriteitenlijst. Aan de hand van die lijst besluiten we welke aanvullingen en verbeteringen aan de tool door ons gedaan worden.
De WT02 locatieselectie was van de gemeente Gouda; het kan zijn dat ik de tijdselectie naar voren heb gehaald (bv februari 2023) en dat ik nog tijdens het laden van de meetgegevens, visualiseer heb gedrukt. Helemaal zeker wten doe ik dit niet. Heb het probleem nog niet kunnen reproduceren.
nr: WT10 Enhancement De huidige barchart geeft een enkele gemiddelde waarde (en stdev) per groep. Als je een langere termijn trend zou willen zien (bv per jaar), dan is horizontaal het jaartal en per jaar een barchart een handige view. Evt grouped met een NL station, per jaar.
nr: WT11 Enhancement In huidige plots staan nergens advies grenswaardes. Een mogelijkheid bij timeseries is verschillende kleuren zoals bv bij luchtmeetnet.nl. Een extra optie is een aparte view op aantal dagoverschrijdingen.
Leuk om de feedback te lezen! Ik ben een paar weken op vakantie geweest en zie deze uitnodiging nu pas. Eventueel zouden we dit bericht nog op de website van Hollandse Luchten kunnen delen om meer feedback te verzamelen, als dat nog nuttig is hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Imme Ruarus - Project Hollandse Luchten