Doelgericht Meten: 27 juni workshop in Leiden

Hallo forumleden!

In de eerste helft van 2024 start de workshopreeks Doelgericht Meten. Dit is een programma van Samen Meten in Zuid-Holland en zal bestaan uit vier bijeenkomsten. Bij deze bijeenkomsten bespreken we verschillende onderdelen van een burgermeetinitiatief uitvoeren. Van het starten van een project, het formuleren van een doel tot een analyse en output naar de juiste ontvanger. De eerste bijeenkomst van deze reeks vindt plaats op 17 januari. Daarna volgen nog drie bijeenkomsten met tussenperiodes van ongeveer 1,5 maand, daarvan staat de datum nog niet vast.

Hier doen verschillende meetgroepen uit Zuid-Holland aan mee, maar ook een breder publiek is welkom. Het is een leuke manier om te zien hoe andere initiatieven het aanpakken en zelf aan de slag te gaan met je metingen. Dit doen we door samen te reflecteren op elkaars plannen maar ook te bespreken waar men tegenaan loopt. Ik raad dus zeker aan om samen met de mensen met wie je wil meten naar zo’n workshop te gaan, dan kan je direct samen aan de slag. Via de volgende link vind je meer informatie en kan je je aanmelden:

Verder alvast fijne feestdagen en ik ben al benieuwd naar de oud en nieuw metingen! :grimacing:

Om terug te kijken, hier de presentaties die op 17 januari zijn gegeven van o.a. Peter van Breugel van de DCMR, Jacques van der Meer van Meetgroep Luchtkwaliteit Zoetermeer en Marvin Tjon van Luchtwachters Delft.
Doelgericht meten deel 1 Marvin.pdf (2,4 MB)
Peter - Workshop voor CS burgergroepen v2.pdf (4,8 MB)
Presentatie 17 januari 2024 PZH workshop doelgericht meten Jacques .pdf (1,0 MB)

De volgende workshop van Doelgericht Meten vindt plaats op 14 maart in de Chocoladefabriek in Gouda!

De vorige keer begonnen we bij de start: Hoe begin je als meetgroep en wat wil je bereiken? Er zijn nuttige tips gedeeld door de aanwezigen, over bijvoorbeeld het nadenken over de verschillende rollen binnen je meetinitiatief en acties die je kan ondernemen om meer mensen of de gemeente aan te haken. Op 14 maart zal de avond in het teken staan van het gezamenlijk bespreken van jullie meetplannen en ruimte om daar feedback op te krijgen. Ook kan je specifieke vragen stellen, als je die hebt, aan de groep.

We vragen je daarom om voor deze workshop een meetplan voor je eigen groep op papier te zetten. Probeer zo concreet mogelijk op te schrijven wat je wilt bereiken, en hoe je dat met het uitvoeren van metingen voor elkaar wilt krijgen. Afhankelijk van wat je wil bereiken met de metingen, kan dat heel eenvoudig zijn. Laat je dus niet door de vraag afschrikken. Ook als je vooral komt om te luisteren ben je nog steeds welkom.

Verder deelt de betrokken citizen scientist Walter Takens zijn ervaringen en tips, horen we over de opzet van het sensorproject Boeren & Buren en nemen we de brochure ‘Tips voor het starten van een meetproject’ van het RIVM door (Zie de bijbehorende forum post). Het doel is om iedereen naar huis te laten gaan met een concreter plan voor je eigen meetinitiatief.

Je kunt je weer aanmelden via de Eventbrite pagina. Hopelijk tot de 14e in Gouda!

Derde workshop Doelgericht Meten over de Samen Analyseren tool van het RIVM, op woensdagavond 1 mei in Delft!

Op 1 mei staat de derde workshop van Doelgericht Meten gepland. Deze avond ligt de focus op de Samen Analyseren tool van het RIVM. Deze keer worden we ontvangen in Delft, in het stadskantoor. Inloop is weer vanaf 19:00, we starten om 19:30 en ronden af om 21:30.

Onder begeleiding van RIVM collega’s Elma en Amber nemen we die avond de Samen Analyseren tool door. Neem vooral een kijkje in de tool en bedenk welke data (dus bijvoorbeeld welke sensoren en welke tijdsperiode) jij zou willen analyseren. Als je nog geen concrete vraag hebt, zijn er ook voorbeeld opdrachten. Een introductie naar de tool vind je op deze pagina: De Samen Analyseren Tool | Samen meten aan luchtkwaliteit

Ook bespreken we deze avond hoe je kan werken naar je eerste output. Collega’s van de DCMR en de provincie Zuid-Holland zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden. De beleidsmedewerker van Delft op de thema’s lucht en geluid zal ook aanwezig zijn.
Inschrijven kan weer via eventbrite!

2 likes

De vierde workshop van Doelgericht Meten: van meten naar verhaal!

Donderdagavond 27 juni komen we samen in Leiden en zijn we te gast bij de Luchtkwaliteit in Beeld meetgroep. Dit belooft weer een hele interessante editie te worden!

De afgelopen workshops hebben we het gehad over het opstarten van een meetgroep, het vormen van een meetplan en het analyseren van je meetdata met behulp van de Samen Analyseren tool.

Het doel van deze avond is handvatten en inspiratie bieden voor hoe jij je verhaal over gezonde lucht naar een breder publiek kan brengen. Na het meten van de luchtkwaliteit wil je waarschijnlijk dat jouw inspanningen impact hebben. De eerste stap is in gesprek gaan met jouw beoogde doelgroep. Hoe ga je dat gesprek aan en hoe presenteer je je metingen? Hoe creëer je draagvlak voor je boodschap?

We geven deze avond twee interessante voorbeelden hiervan!
Kees Sommer van de Haagse Hogeschool over de kracht van de juiste datavisualisatie en hoe je het verhaal van je metingen aan een publiek kan presenteren.
Ruud van Munster van Luchtkwaliteit in Beeld gaat voor een nog creatievere benadering. Hij demonstreert de Digital Pollution Painter (zie ook zijn forumpost hierover) en vertelt over zijn camera die geïnspireerd is op het werk van Robin Price. Waarschijnlijk kunnen we die avond zelf nog een aantal foto’s maken.

De workshop vindt plaats bij innovatieve broedplaats The Field in Leiden, direct naast het station! Iedereen kan aansluiten, ook als je niet bij eerdere workshops bent geweest. Meer informatie en aanmelden kan weer via eventbrite.

1 like